måndag 9 februari 2009

död, ångest och sommarkonsert

Igår var det två veckor sen farmor dog. Kan inte fatta att tiden gått så fort. Och jag kan inte fatta att det gick så fort på slutet för lilla farmor. Trodde verkligen helt och fullt att hon hade åtminstonde ett par månader kvar... Begravningen blir på fredag nästa vecka och anna kommer hem redan på tisdagen. Det enda "positiva" med att farmor är borta är väl att jag i år bör få träffa tvillingsyster vid hela fyra tillfällen. Helt sjukt egentligen, men det betyder att vi antagligen kommer träffas i lite drygt en månad totalt i år - till skillnad från 2,5 veckor förra året. Alltid nåt. Att det blir mer tid alltså.

Mor och far ställde naturligtvis in sin portugal-resa i och med allt som måste fixas med farmors lägenhet osv, och har nog bestämt att skjuta på den på obestämd tid. Känns otroligt skönt med tanke på hur jag mår nuförtiden. Praktiskt taget bor på orust för jag vågar inte riktigt vara ensam. Dom var uppe i örebro och gick igenom farmors lägenhet i helgen och jag var mest som ett vrak hela tiden. Det är fruktansvärt jobbigt att ha dessa symptom och veta vad de kan bero på. Jag kommer bli galen om jag inte får till en ordentlig utredning snart. Har tid hos min läkare på måndag - hon var såklart på semester igen - och hoppas på remiss vidare till neurolog. Eller ja, jag kommer inte gå därifrån utan att en sån skickats. Är det förresten nån som vet hur det där funkar, om man kan få remissen skickad till ett annat sjukhus i länet/landet ifall dom har kortare väntetid? Jag hoppas nämligen på det då frölunda specialistsjukhus har kortare väntetid (5-8 veckor istället för näls 9-13) och enligt vantetider.se har ledig kapacitet. Fast det är lite drygt, i januari var deras väntetid högst 4 veckor. Men men. Det värsta med att behöva vänta på att få komma till läkare/röntgen är rädslan för krampanfall. Det är så fasansfullt vidrigt att gå och oroa sig för att nåt sånt ska inträffa. För det var ju det första sjuksköterskan jag pratade med på vårdcentralen frågade när jag berättade om mina symptom, om jag haft några kramper. Jösses, blev nästan svimfärdig av rädsla efter att hon frågat det.

Nej, nog om det nu. Imorgon bär det av till gekås med mor och far där vi ska möta upp storasyster. Hon ska köpa grejer inför lillskitens ankomst om två månader(jag hoppas på en liten kille!) och ville ha sällskap. Ja, egentligen var det mamma hon ville ha med men hon får allt stå ut med att även jag och pappa följer med. Vi behöver ju inte gå ihop allihop, jag och pappa kan ju gå själva. Dock fasar jag för att snubbla över vinterkräksjukebakterier när vi är där så det blir till att röra så lite som möjligt och köra med alcogel före födointag och efter toalettbesök. Eller låta bli att dricka och därmed slippa behöva använda offentliga toaletter;) Usch, det är verkligen inte lätt att vara mig!

Vad gäller mitt bokläsande år 2009 så började det rätt hyfsat med 10 lästa böcker i januari. Inte på något vis en spektakulär summa, men den duger för min planering. Denna månaden har det dock gått lite mer trögt med läsandet då det bara blivit en utläst bok såhär långt och jag tror inte att det kommer bli så värst många till innan månaden är slut. Lite svårt med koncentrationen och jobbigt med ögon som bråkar. Kan dock meddela att jag inte blev nämnvärt imponerad av "twilight". Skulle jag bli "rik" kanske jag skaffar och läser övriga böcker i serien, men det är inget som känns särskilt angeläget i dagsläget. Finns bra mycket bättre författare där ute vars böcker jag hellre skulle lägga mina pengar på. Och på tal om det så ser jag som vanligt fram emot bokrean som snart drar igång. Eller snart och snart, det är ju drygt två veckor kvar, men iaf. Hoppas på ett bättre utbud i år än det varit tidigare år, och att det även i år kan bli en hel del engelska titlar. Hursomhelst finns det iaf en svensk bok som jag kommer införskaffa - även om den nog snarare var aktuell på förra årets rea - nämligen johan theorins skumtimmen. Den utspelar sig tydligen på ungefär samma ställe som vi bodde på på öland i september, så det känns lite kul att läsa den då. Inte för att jag minns så väldigt mycket mer av resan än vildkaninerna som bodde under våran uteplats, kamelerna, och ormen vid den norra fyren (kommer aldrig ihåg vilken som är vilken), men iaf. Roligt att kanske kunna känna igen sig lite i omgivningsbeskrivningarna.

Annars har jag som vanligt lyckats vända på dygnet så jag sover till 13-tiden på dagarna. Har svårt att somna på kvällarna för alla oro och ångest. Idag var jag dock uppe med, vad som för mig är, tuppen för att jaga biljetter till madonnas konsert i augusti. Efter en och en halv timmes väntande på att få komma in på ticnets bokningssida så hade jag mina två biljetter. Inte världens bästa sittplatser, plus att det blev på "fel sida" enligt mig, men det blir nog bra. En upplevelse att bara vara där. Har ju blivit som en liten tradition för mig och mamma att vi ska gå på den stora sommarkonserten på ullevi. Det började med robbie williams, förra året var det ju bruce(försökte för övrigt få biljetter till hans konserter i sthlm men det sket sig ju fullständigt) och i år då alltså madonna. Om man nu får må tillräckligt bra för det. Roligt att ha nåt att se fram emot iaf.

Nähej, det var väl ungefär allt jag hade på hjärtat för denna gången.

5 kommentarer:

Ulle sa...

Klart ni får hänga med imorgon, inga problem alls :-)

Vad gäller att få remiss till annat landsting så vete 17 hur det funkar, men du kan ju välja att göra tex operationer på annat lassarett så då borde man väl kunna göra sånt här oxå var man vill? Kolla med läkaren, eller kanske kan vända sig till sjukvårdsrådgivningen? De borde väl kunna råda om lite av varje?

Ses imorgon!

Ulle sa...

Läste lite om vårdgarantin på sjukvårdsupplysningen:

Vårdgarantin gäller i första hand inom det egna landstinget. Men om ens eget landsting inte klarar tidsramarna har man rätt att få vård i ett annat landsting. Landstinget ska hjälpa till med detta och ska även ersätta de extra kostnader man får för till exempel resa och logi. Man kan också välja en privat läkare om det finns ett avtal mellan landstinget och läkaren.

Jenny sa...

Har letat lite och som jag förstått det så går det att skicka remiss vart man vill så länge det finns kapacitet. Kan jag få till en remiss med "bara" röntgen så har jag hittat ett företag i sthlm där man kan få en tid inom 1-2 veckor redan. Skulle visserligen kosta skjortan med tågresan, men det skulle det ju lätt vara värt.

Ulle sa...

Det låter ju bra ju, bara att övertala läkaren då:-) När var det du skulle dit?

Jenny sa...

Ska dit på måndag.